Det faktum att föreningen, genom vår tekniska förvaltare inkommit med en bygglovsansökan gällande byte av fönster har skapat en hel del diskussion bland föreningens medlemmar. Styrelsen vill därmed ta tillfället i akt att förklara den bakomliggande orsaken till denna ansökan.
Styrelsen ansvarar för och är skyldig att underhålla föreningens fastigheter. Detta är en del av det förvaltningsansvar som vilar på styrelsen. Som alla vet så är föreningens fastigheter över 80 år gamla och kräver ett löpande underhåll. Ett av de områden som under de senaste åren skapat mest frågor är vad som planeras för att återställa fönstren tillbaka till fullgott skick. Styrelsen har nu påbörjat planeringen för hur detta projekt kan drivas, detta då det är minst sagt omfattande. När en sittande styrelsen planerar för och därefter påbörjar projekt av denna dignitet måste man bl.a. förhålla sig till två saker. Den ena punkten som man måste följa är vad som står i föreningens stadgar under paragraf 2. Här står att ”Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen”. Den andra punkten man måste förhålla sig till är ”likabehandlingsprincipen”. I fallet med fönstren finns renovering av befintliga fönster eller utbyte till nya fönster som möjliga åtgärder. Om man studerar möjligheten att byta ut våra fönster uppfattar styrelsen ärendet att man först måste säkerställa om detta är möjligt genom att inkomma med en bygglovsansökan. I denna ansökan måste man även noggrant ange den tekniska utformningen av fönstren. För att ge föreningen en så ”kostnadseffektiv lösning” som möjligt föll då valet på ett trä / aluminuimbaserat fönster. Detta endast utifrån perspektivet vad nya fönster kan tillföra.
Att en bygglovsansökan skickats in skall endast ses som ett myndighetskrav / formalia i utvärderingsprocessen för att få klarhet i om detta alternativ är möjligt. Beroende på utfallet av ansökan kan det även innebära att styrelsen väljer att inkomma med en ny ansökan. I ett sådant scenario kan då styrelsen välja en fönstertyp likt den som finns idag.
Som en del av arbetet inom detta planerade projekt har styrelsen även studerat den av Stadsmuseet upprättade kulturhistoriska fastighetsklassificering. Denna reglering ligger till grund för den bedömning utifrån ett historiskt, kulturhistoriskt, miljömässig och konstnärlig synpunkt en fastighet har. I förlängningen, vad som är tillåtet / ej tillåtet gällande att ”hantera fastigheten”. Alla fastigheter i vår förening har en sk. ”grön-klassning” avseende klassificering, innebärande ”mellannivån av de tre klassificeringar som finns. Detta kommer högst sannolikt även vara en parameter i utlåtandet tillbaka på föreningens ansökan. Att styrelsen, givet vår klassificering, inkommer med en bygglovsansökan skall endast ses som att styrelsen följer föreningens stadgar avseende likabehandlingsprincipen.
Blir det ett tydligt nej på föreningens ansökan är detta i sig viktigt att få ett besked på. Styrelsen är skyldig att påvisa att man studerat de båda alternativen likvärdigt. Då återstår renovering som enda möjlighet att återställa våra fönster. Beslutsunderlaget kommer senare att inkluderas som bilaga till det protokoll där det formella beslutet om åtgärd tas. Styrelsen måste kunna visa upp full transparens mot föreningens revisorer, speciellt gällande projekt av denna dignitet.
Styrelsen hoppas att vi med dessa rader förtydligat processen och varför en bygglovsansökan skickats in. Även också att detta är ren formalia och att ett beslut i någon riktning ej är taget.
Vänligen
Styrelsen