För de flesta är köpet av en bostad den största investering vi gör. Vårt boendes kvalitet och kostnader kopplade till boendet påverkar vårt liv på alla plan.
Bostadsrättsföreningen Tellusborgshus är en förening och alla som äger en lägenhet eller bostadsrättslokal i föreningen är medlemmar. Att vara medlem i en förening innebär både ansvar och förmåner. Som medlem har du tillgång till en rad förmåner, som tvättstuga, hobbyrum, gästlägenhet och trivsamma grönytor. Som en del i ansvaret för våra gemensamma tillgångar och våra lägenheter förväntas du som medlem medverka vid till exempel städdagar samt släppa in fackpersoner vid underhåll som kräver tillgång till lägenheter och lokaler. Du förväntas också delta vid föreningens högsta beslutande organ, årsstämman! Stämman beslutar om många viktiga frågor som större renoveringar och ombyggnationer samt, inte minst, vilka som ska vara med i styrelsen.
Styrelsen utgörs av medlemmar som vid stämman får förtroendet av övriga, att leda föreningens arbete fram till nästa årsmöte. Av föreningens stadgar framgår att ”föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningens hus upplåta bostäder för permanent boende och lokaler till nyttjande åt medlemmarna utan begränsning i tiden”.
I praktiken innebär detta bland annat att styrelseledamöter förväntas:
- delta aktivt i ett styrelsemöte i månaden. Dessa möten protokollförs.
- bereda underlag inför styrelsemöten.
- ingå i projekt- eller arbetsgrupper inom styrelsen. Alla större uppgifter räknas som projekt, det vill säga allt från att planera trädbeskärning till renovering av samtliga fönster i föreningen.
- tillsammans med andra ledamöter ta ansvar för projekt.
- leda projekt och samarbeta med andra styrelseledamöter samt med intresserade medlemmar.
- bidra till att implementera nya arbetssätt och rutiner i styrelsearbetet.
- tillsammans med övriga ledamöter ansvara för genomförande av årsstämma.
- tillsammans med övriga ledamöter ansvara för upprättande av budget.
- tillsammans med övriga ledamöter ansvara för redovisa räkenskapsåret för medlemmarna vid årsmötet.
För att styrelsearbetet fungera så bra som möjligt behövs en bredd av kompetens och erfarenheter. Just nu efterfrågas framför allt kunskap i frågor som rör:
- Avtalsfrågor
- GDPR
- Administrativa rutiner och system
- Ekonomi
- IT
- Fastigheter
Det finns möjlighet att gå utbildningar för de olika uppdragen som ingår i styrelsen (ordförande, kassör, sekreterare, ledamot). Utbildningarna genomförs av vår förvaltare, Fastighetsägarna.
Som ledamot i styrelsen har du en unik möjlighet att påverka föreningens framtid och ytterligare lära känna vår förening och dessa fastigheter. Dessutom kommer du bättre lära känna dina grannar. Ett arvode utgår till alla som är med i styrelsen.
Styrelsens konstitution
Styrelsen kan ha som mest sju ordinarie ledamöter och två suppleanter. Suppleanterna är med vid varje möte och ingår i arbetet mellan mötena, men har rösträtt först om någon ordinarie ledamot är frånvarande.
Styrelsen består i dagsläget av:
Ordförande
Vice ordförande
Kassör
Sekreterare
Tre ordinarie ledamöter
Två suppleanter
Revisorer
Dessutom finns revisorer som ska granska föreningens arbete och ekonomiska förehavanden. Revisorerna ska vara minst två och mest tre. Som mest kan också två revisorssuppleanter utses, men detta är inget krav. En av revisorerna måste vara auktoriserad. I dagsläget har föreningen två internrevisorer, dvs medlemmar i föreningen, samt en auktoriserad revisor från PWC.
Revisorernas arbete innebär att granska såväl mötesprotokoll som ekonomisk berättelse och komma med förslag på förbättringar till styrelsen. Ett mindre arvode utgår även till revisorerna.
Valberedningen
Valberedningens uppdrag är att få fram ett förslag till vilka som ska utgöra styrelse, revisorer och valberedningen för kommande år. Förslaget presenteras vid årsmötet och medlemmarna röstar om det. Det står alla som deltar vid mötet att komma med motförslag. Valberedningen föreslår också nivån på arvodet till förtroendevalda (dvs styrelse, revisorer och valberedning) i föreningen. Valberedningen är helt fristående från styrelsen.
Arbetet med att få fram ett förslag pågår hela tiden, men intensifieras inför årsmötet då valberedningen intervjuar de befintliga förtroendevalda och nya nominerade.
Om du är intresserad av att ta ett uppdrag för föreningen eller om du vill nominera någon som du tror skulle göra ett bra jobb i styrelsen, som revisor eller i valberedningen ska du skicka namn och kontaktuppgifter, samt en kort beskrivning av den du vill nominera till valberedningen@tellusborgshus.se.