SÖK
GENVÄGAR
Kategorier
Kontakta Oss
GENVÄGAR
Som bostadsrättsinnehavare äger du inte bara nyttjanderätten av din bostad med all dess utrustning, som du själv ansvarar för, utan också medlemskap i bostadsrättsföreningen med vilket följer både rättigheter och skyldigheter.
Om du är ny som bostadsrättsägare, ny i föreningen eller förut inte tänkt på vad det innebär att äga en bostadsrätt föreslår vi att du läser igenom dessa sidor. De är viktiga både för dig själv och dina grannar i föreningen.
Som bostadsrättsägare äger du nyttjanderätten till din bostad. Du får nyttja din bostad endast på det sätt som föreningens stadgar medger – det vill säga till bostad. Du får inte upplåta din bostad till annan verksamhet och du får inte utan tillåtelse hyra ut den i andra hand. Du kan förverka din nyttjanderätt genom att på olika vis bryta mot föreningens stadgar, exempelvis genom att inte betala din avgift eller störa dina grannar. Då förlorar du din nyttjanderätt oh ditt medlemsskap i föreningen och bostaden går till försäljning.
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars medlemmar är bostadsrättsägarna. Styrelsen väljs av medlemmarna och styrelsen företräder dem.
Som bostadsrättsägare äger du bostadens inventarier samt ytskikt och tätskikt. Detta innebär att det är ditt ansvar att underhålla dessa delar. Föreningen, det vill säga samtliga medlemmar gemensamt, äger bjälklag, ledningar för el och värme samt rör för vatten och avlopp. Däremot kan du som enskild medlem bli ekonomiskt ansvarig för skador på dessa delar av fastigheten om de beror på din oaktsamhet eller om du på något annat vis inte varit tillräckligt ansvarsfull. Teckna därför alltid hemförsäkring och lägg till bostadsrättstillägget.
Bostadsrättslagen anger de juridiska ramarna för bostadsrättsföreningar och dess medlemmar, bostadsrättsägarna. Bostadsrättslagen består av tio kapitel som var för sig avhandlar de angelägenheter som berör föreningarna och dess medlemmar.
Bostadsrättslagen kompletterar Jordabalken som huvudsakligen anger de juridiska ramarna för enskilda fastighetsägare. En bostadsrättsförening har ingen enskild fastighetsägare eftersom alla medlemmar tillsammans äger fastigheten eller fastigheterna.
Det sjunde kapitlet är oftast det viktigaste för en etablerad bostadsrättsförening, som exempelvis BRF Tellusborgshus. Kapitel sju avhandlar ”bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter” och handlar egentligen om förhållandet mellan den enskilde medlemmen och föreningen samt alla dess medlemmar. Förhållandet kan i princip sammanfattas enligt: föreningen ska hålla fastigheterna och marken i gott skick medan medlemmen ska hålla sin bostad, inom trossbottnen, i gott skick.
Att vara medlem i en bostadsrättsförening innebär att du har en andel i föreningen . Storleken på denna andel beror på din bostads storleksmässiga andel i föreningens totala storleksmässiga bestånd. Andelens exakta storlek framgår av de handlingar du bör ha fått när du köpte din bostad.
Varje vår håller föreningen en stämma. Stämman är föreningens högsta beslutande organ. Till denna är alla medlemmar inbjudna. Varje andel i föreningen motsvarar en röst på stämman – således kan flera medlemmar dela på en röst. Det som stämman beslutar har sedan styrelsen i uppdrag att verkställa. Inför varje årsstämma är alla medlemmar välkomna att inkomma med motioner med förslag på och önskemål om förändringar i föreningens verksamheter.
Varje månad betalar du en avgift till föreningen. Denna ska inte betraktas som en hyresavgift utan som en medlemsavgift till din bostadsrättsförening. Alla medlemmar i bostadsrättsföreningen, med stämman som högsta beslutande organ och styrelsen som verkställande och i vissa delar beslutande organ, tar gemensamt ansvar för skötsel, upprustning och förvaltning av fastigheterna och andra angelägenheter för föreningen. Det är dessa saker du med din månadsavgift bekostar. Det är alltså mycket viktigt att du betalar din månadsavgift till föreningen. Månadsavgiften står i relation till din andel i föreningen.
Bostadsrättsföreningens medlemmar äger tillsammans föreningens tillgångar, det vill säga våra 22 fastigheter. Månadsavgiften motsvarar dels andelens storlek och dels kostnaderna för att förvalta föreningens tillgångar och egendomar. På så vis är det vårt gemensamma ansvar att vara varsamma med våra fastigheter och samtidigt hålla kostnaderna nere. Nedan följer rekommendationer för alla medlemmar:
Om ovan rekommendationer följs innebär detta inte bara begränsade kostnader för föreningen, utan också trivsel bland medlemmarna och minimal irritation bland desamma.
De rättigheter och skyldigheter som följer med ditt medlemskap i föreningen anges i första hand i föreningens stadgar. Till grund för föreningens stadgar finns Jordabalken och bostadsrättslagen som har paragrafer som reglerar de rättigheter och skyldigheter medlemmen har gentemot föreningen och medlemmarna emellan.
En bostadsrättsförening organiseras i nästan samtliga fall som en ekonomisk förening. Detta gäller också BRF Tellusborgshus. En ekonomisk förening är ett juridiskt begrepp och en ekonomisk förening regleras av ”Lagen om ekonomiska föreningar” .
En ekonomisk förening har till ändamål att främja sina medlemmars ekonomiska intressen genom att bedriva ekonomisk verksamhet. För en bostadsrättsförening består det framförallt i att i samtliga bemärkelser förvalta föreningens/medlemmarnas kapital, det vill säga fastigheterna, på ett sådant sätt att fastigheternas värde bevaras eller ökar. Det föreligger inga krav på att en ekonomisk förening ska gå med vinst, men nollresultat ska uppnås. Eventuell vinst ska delas ut till medlemmarna. BRF Tellusborgshus, liksom de allra flesta bostadsrättsföreningar, delar inte ut vinst i vanlig mening till medlemmarna utan reglerar vinster av verksamheten med att sänka eller undvika att höja månadsavgifterna.
En ekonomisk förening består alltså av sina medlemmar som måste vara minst tre stycken. BRF Tellusborgshus har över 350 medlemmar och är en mycket stor förening. Det är medllemmarna som bestämmer över föreningens verksamhet genom sin rösträtt. BRF Tellusborgshus har en årlig stämma för alla medlemmar som högsta beslutande organ och en vald styrelse bestående av medlemmar som ska verkställa besluten. När föreningen bildas hålls konstituerande möten för att slå fast föreningens stadgar. Stadgarna ligger till grund för alla beslut och all verksamhet i föreningen.
Varje månad betalar du en medlemsavgift till föreningen. Denna avgift betalar alla medlemmar. Storleken på avgiften varierar beroende på hur stort ditt andelstal/förmögenhetsvärde (http://test.tellusborgshus.se/om-foreningen/andelstal/) i föreningen är. Avgiften går till alla de omkostnader vi i föreningen har och som vi gemensamt ska bära. Avgiften räknat i kronor redovisas inte här, de uppgifterna kan du få på expeditionen. Det viktigaste är att se hur kostnaderna för vår verksamhet fördelas procentuellt.
Kostnadskategori | Andel av avgiften |
Reparationer och underhåll såsom byte av säkringar, fasadarbeten och liknande |
1% |
Drift såsom fjärrvärme, vatten, el, sophämtning, trappstädning, fastighets- och parkskötsel och kabel- och TV-avgifter |
53% |
Tomträttsavgäld och fastighetsskatt | 13% |
Administration, förvaltning och externa kostnader såsom kontorsmaterial m.m.,telefon, bredband, hemsida och revisorer, advokater |
13% |
Avskrivningar på stora renoverings- och förbättringsarbeten såsom stambyten, bredbandsanslutning och andra upprustningar |
20% |
TOTALT | 100% |
I en stor förening med många medlemmar uppstår lätt konflikter mellan grannar med anledning av störningar i form av buller eller andra ljudolägenheter. Dessa störningar kan bero på många olika saker men omfattande renoveringsarbeten och hög musik är de vanligaste formerna av störningar i vår förening.
Dessa störningsmoment med ibland påföljande konflikter kan aldrig helt försvinna. Fastigheterna är gamla och mycket lyhörda, åldersspridningen i föreningen är stor och renoveringsarbeten måste utföras i bostäderna emellanåt.
Men det finns trots allt sätt att göra störningsmomenten så lindriga som möjligt och sätt att i möjligaste mån undvika konflikter.
Fest
Renoveringsarbeten
Förståelse: Renoveringsarbete måste utföras emellanåt och det tar tid. Våra fastigheter är lyhörda och vi måste alla få leva våra liv och det hörs. Vi är alla i olika faser av våra liv, vi har olika arbetstider och andra villkor och det lämnar olika ljudspår i omgivningen.
Personlig kontakt: Upplever du störningar från din granne som inte kan hanteras enligt ovan sök då personligen upp din granne och informera om detta. Försök gemensamt hitta en lösning på problemet. Du kanske måste göra detta mer än en gång.
Föreningen: Om personlig kontakt inte löser problemet tillfredsställande bör du informera föreningen om vad som pågår. Du kan ringa eller besöka expeditionen under öppettiderna eller mejla eller lämna meddelande på telefonsvararen. Föreningen meddelar då skriftligt den störande grannen om de regler som gäller.
Styrelsen: Är störningar mycket svårartade och inga av ovan nämnda lösningar fungerar måste ärendet tas upp i styrelsen.